Jakiego smartfona kupić?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ediada
    Ambiente
    • 2008
    • 156
    • Octavia III combi (5E5)
    • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Witam,
    Nie jestem na bieżąco z technologią komórkową a dokładnie smartfonami.
    Kończy mi się niedługo umowa i pomyślałem o smartfonie. Pan w salonie powiedział mi, że smartfon np. bazujący na androidzie korzysta na bieżąco z dostępu do internetu i lepiej aby nie zbankrutować powinienem mieć wykupiony abonament internetowy.
    Nie wiem czy to prawda ?
    Generalnie potrzebuję komórki z gps myślę, że wystarczy offline (jeśli lepszy online to mnie poporawcie), dobrym aparatem i może wi-fi. Pan zaproponował Samsunga Wave.
    zaiste ze wszystkich nauk enologia jest najszlachetniejsza
    "Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Rancho"

Komentarz

• tomil
      L&K
      S_OCP Member
      • 2008
      • 1179

ediada, skoro tylko pomyślałeś to może znaczyć, że nie potrzebujesz smartfona. Dlaczego tak piszę- możesz się zawieść- stosunkowo krótko trzymająca bateria, zbyt duża ilość funkcji w stosunku do potrzeb itd.

Jeśli zaś dalej jesteś zdecydowany to pytanie na jaką nawigację. Pan mówiąc, że android korzysta z sieci miał na myśli pewnie google maps. Inne nawigacje nie mają tego problemu.

Pewnie, gdybym teraz miał kupować nowy telefon, kupiłbym coś na Windows 7- dokładniej Windows Phone 7. Któryś z Samsungów jest na takim systemie postawiony- podobno całkiem nieźle śmiga. Ale mi windows potrzebny jest także do pracy (m.in. outlook bepzośrednio przez Active Synca).
      Jeszcze jedno- zwróć uwagę na baterię- to co piszą producenci o długości czuwania można między bajki włożyć. Mi Omnia II trzyma maks 4-4,5 dnia przy umiarkowanym używaniu (ok pół godziny rozmów dziennie).
      Do przejrzenia polecam:

www.modaco.pl (duża baza gotowanych romów).
      It doesn't matter what we're losing
      It only matters what we're going to find!

Komentarz

• soszek81
        L&K
        • 2010
        • 1245

Zamieszczone przez ediada
        Witam,
        Pan w salonie powiedział mi, że smartfon np. bazujący na androidzie korzysta na bieżąco z dostępu do internetu i lepiej aby nie zbankrutować powinienem mieć wykupiony abonament internetowy.
        Nie wiem czy to prawda ?
        Półprawda - Android potrzebuje internetu jak ryba wody.
        Jednak są nawigacje offline, samo Google Maps w PL nie ma funkcji nawigacji więc odpada.
        Każdy ze smartfonów ma WiFi i można się na nim opierać - zablokowany dostęp do neta przez sieć komórkową (w Androidzie do tego darmowy APN Droid) i bazujesz na Wifi - tak sam mam - w domu i w pracy po WiFi - mi wystarcza.
        A abonament internetowy to dodatkowy produkt sprzedany Ci przez pana z salonu. Od pół roku mam Samsunga I5700, 100MB by mnie w Play kosztowało 5PLN miesięcznie i jakoś nie aktywuję bo sobie radzę bez. Ale ja to ja.

Jak napisał też tomil - jeśli pomyślałeś to znaczy że nie wiesz co to może robić - dobrze by było abyś dorwał takie coś na kilka dni aby się pobawić i sprawdzić czy dajesz sobie radę. W przeciwnym wypadku będziesz kolejnym niezadowolonym że telefon jest zbyt skomplikowany i ma baterię do d...
        Była O1 kombi ALH++ 150/340
        Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• Udesky
          RS
          • 2007
          • 1692
          • Octavia I (1U2)
          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Generalnie potrzebuję komórki z gps myślę, że wystarczy offline (jeśli lepszy online to mnie poporawcie), dobrym aparatem i może wi-fi. Pan zaproponował Samsunga Wave.
          Navi i Samsung Wave na BADA OS, się wzajemnie wykluczają. Jest albo płatna navi, typu naviexpert, NDrive Poland lub takie pokroju java offline i tu masz WeTravel i GPSMindPL, obie są takie sobie.
          W Polsce nie ma kryzysu.
          Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• peter174
            Ambiente
            • 2006
            • 189
            • Seat
            • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

a co powiecie o smartfonie HTC WILDFIRE ... jest to najtanszy model z HTC i czy jest on wat tej kasy ? ... czy ktos go uzytkuje i jak sie sprawuje ?
            >>>Klub Seat Ibiza Polska<<<

Komentarz

• keneida
              Rider
              • 2010
              • 316

Zamieszczone przez Udesky
              Navi i Samsung Wave na BADA OS, się wzajemnie wykluczają. Jest albo płatna navi, typu naviexpert, NDrive Poland lub takie pokroju java offline i tu masz WeTravel i GPSMindPL, obie są takie sobie.
              w plusie można korzystać z Drogowskaźnika firmy Targeo. 6,10 miesięcznie
              Mapa Polski Targeo - najdokładniejsza mapa cyfrowa z obrysami budynków i adresami punktowymi. Wstaw mapę na we własną stronę www lub wyślij plan dojazdu e-mailem.
              Wrocławskie spoty

Komentarz

• ediada
                Ambiente
                • 2008
                • 156
                • Octavia III combi (5E5)
                • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

To co możecie mi polecić ?
                Chciałbym mieć:
                dobry aparat z dobrą lampą błyskową aby mieć możliwość czasem uwiecznić dzieci
                gps
                wifi
                zaiste ze wszystkich nauk enologia jest najszlachetniejsza
                "Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Rancho"

Komentarz

• eroberto1
                  Rider
                  • 2010
                  • 350

[ Dodano: Pon 22 Lis, 10 20:10 ]
                  Zamieszczone przez peter174
                  a co powiecie o smartfonie HTC WILDFIRE ... jest to najtanszy model z HTC i czy jest on wat tej kasy ? ... czy ktos go uzytkuje i jak sie sprawuje ?
                  Kupiłem żonie, bardzo zadowolona, telefon bardzo funkcjonalny, ma androida - żona zadowolona bo ma program do angielskiego, może sobie przeglądać internet jadąc pociągiem, pisać i odbierać maile, nie zawiesza się, napewno wart swojej ceny - na alllegro za 750zł można kupić. Dla mnie za mały bo sie przyzwyczaiłem do ekranów 4,3"
                  2.0 TDI BKD http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39508

Komentarz

• peter174
                    Ambiente
                    • 2006
                    • 189
                    • Seat
                    • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

eroberto1, a jak oceniasz jakosc wykoniania samego fona i zywotnosc baterii przy standardowym uzytkowniu ?
                    >>>Klub Seat Ibiza Polska<<<

Komentarz

• koddi
                      Rider
                      • 2008
                      • 405
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

Koledzy co myślicie na temat :

samsunga galaxy s vs htc desire hd ??

którego z tych dwóch modeli wybrać pod navigacje samochodową oraz internetu z naciskiem na tą pierwszą opcję ??
                      Była Octavia I 1.9 TDi 2004 kombi 137 Km 315 Nm
                      Była Octavia II 2.0 Rs Tdi 2008 kombi 170/?? 350/??
                      ...
                      A jest Octavia II FL 1.6 TDI 4x4 2010r. "Stara miłość nie rdzewieje" ... i jak to mówią "śpiesz się powoli"

Komentarz

• mamaj12
                        RS
                        • 2009
                        • 1956
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

koddi, Jeżeli pod nawigację to Samsung bo jest na Windowsie. HTC jest na Androidzie, a na ten system z nawigacjami jest na razie lipa.
                        obecnie Mazda 6 GL 2.5 Pb AT
                        wcześniej O1 1.9 TDI AGR & O2 2.0 TDI BKD

Markizy tarasowe, balkonowe, koszowe, rolety wewnętrzne -> www.x-mark.pl

Komentarz

• Lelon
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 130

co za bzdury... oba są na androidzie, podobno navi na androida już nie jest taka zła...

Komentarz

• marektbg
                            Elegance
                            • 2010
                            • 861

Mam Galaxy - nawigacja Sygic (ponoć najlepsza) to porażka. Przedtem miałem Nokie N97 i nawigacja Nokii była bardzo dobra, za to sam system w Samsungu jest o wiele lepszy niż Symbian Nokii.

Komentarz

• mamaj12
                              RS
                              • 2009
                              • 1956
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Lelon, sorka, pokręciło mi się :P . Faktycznie oba są na Androidzie.
                              Co do navi to Automapa podobno jest rozwijana pod kątem pozostałych systemów, jednak nie ma nawet przewidywanej daty ukazania. Przynajmniej nie wyczytałem.
                              Więc jeśli chodzi o navi na smartfonie to pozostaje tylko Win.
                              obecnie Mazda 6 GL 2.5 Pb AT
                              wcześniej O1 1.9 TDI AGR & O2 2.0 TDI BKD

Markizy tarasowe, balkonowe, koszowe, rolety wewnętrzne -> www.x-mark.pl

Komentarz

• _tm_
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 2333
                                • Superb III (3V3)
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Dzisiaj pojawiła się oficjalna informacja o AM na iPhone'a - http://www.automapa.pl/?PEI=10866&article_id=225391
                                S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                                Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                                -------------------------------------------------------------------------
                                O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                                O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                                O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• eroberto1
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 350

Zamieszczone przez peter174
                                  eroberto1, a jak oceniasz jakosc wykoniania samego fona i zywotnosc baterii przy standardowym uzytkowniu ?
                                  Jakość wykonania HTC to jeden z największych plusów, miałem HD2 teraz mam desire HD, żona ma wildfire i te telefony są super solidnie zrobione, choć desire hd wychodzi najsłabiej bo do świetnej jednobryłowej aluminiowej obudowy dali śmierdzące tandetą klapki plastikowe. Jeżeli chodzi o baterię to żona ładuje co 2-3 dni nie licząc podłączania do komputera w międzyczasie co powoduje doładowywanie baterii.

[ Dodano: Wto 23 Lis, 10 21:21 ]
                                  Zamieszczone przez koddi
                                  Koledzy co myślicie na temat :

samsunga galaxy s vs htc desire hd ??

którego z tych dwóch modeli wybrać pod navigacje samochodową oraz internetu z naciskiem na tą pierwszą opcję ??
                                  Ja mam Desire HD, wczesniej myślałęm o galaxy s i według mnie desire hd wygrywa, pomimo plastikowych klapek jak trzymasz desire hd to czujesz solidnosć w porównaniu do galaxy który wydaje sie być zabawką, wydajność HTC na plus, wszystko płynnie śmiga i sie nie zacina, w galaxy były dziwne przycinki nawet przy przeglądaniu zdjęć, nie pamietam ale chyba galaxy ma słabszy procesor. System operacyjny ten sam więc odpalisz te same nawigacje ale na desire hd mogą być płynniejsze, dodatkowo co do nawigacji powiem tylko tyle że mój zachwyt zmienił się w rozczarowanie, do tej pory jezdziłem na automapie na hd2 a teraz na desire mam copilota i to jest epokę do tyłu za automapą, na głónych trasach nie ma różnicy ale w mniejszych miastach poprostu nawigacji na androida wiele brakuje, no chyba ze ktoś chce zainstalować naviexperta, płacić abonament i za transfer.

[ Dodano: Wto 23 Lis, 10 21:23 ]
                                  Zamieszczone przez mamaj12
                                  Co do navi to Automapa podobno jest rozwijana pod kątem pozostałych systemów, jednak nie ma nawet przewidywanej daty ukazania. Przynajmniej nie wyczytałem.
                                  Więc jeśli chodzi o navi na smartfonie to pozostaje tylko Win.
                                  Co do Automapy to pisałem do nich maila a w odpowiedzi przeczytałem że w najbliższym czasie nie przewidują na androida....

Komentarz

• droopsio
                                    Drive
                                    • 2008
                                    • 57

szybkość procka w SGS i HTC Desire HD z tego co się orientuje jest taka sama

nie wiem jakiego SGS używałeś, ale z doświadczenia mogę powiedzieć, że na moim wszystko sobie płynnie działa (nawet przy otwartych kilku aplikacjach jednocześnie).

Jeśli chodzi o wykonanie - fakt, że SGS jest z plastiku (dobrej jakości wg mnie). Jest także bardzo dobrze spasowany - nie ma żadnych niepożądanych odgłosów przy używaniu telefonu. Rodzaj materiałów użytych wpływa za to na wagę - jest prawie o połowię lżejszy niż HTC (wiem, że HTC jest nieco większy, ale nadal różnica jest spora)

Jako smartfon wg mnie super się sprawuje - mejle, internet, muzyka, filmy (div-x bez konwersji), zdjęcia i inne - wszystko super działa. Telefon otrzymał już aktualizację do Androida 2.2.
                                    Jeśli chodzi o navi - w android market jest do pobrania Google maps, która wg mnie jest najlepszą opcja pod Androida. Fakt, że pobiera dane w tle, ale tutaj można sobie (wg mnie niedużym kosztem) wykupić abo za internet. Wtedy, płacimy stałą miesięczną opłatę i mamy spokój. Np w Erze jest miesięczny pakiet 300 MB za 14 PLN (są tez mniejsze i większe pakiety za inne pieniądze). Taki pakiet + wifi w domu doskonale się sprawdza
                                    myślę, że decydując się na jakiekolwiek smartfona, trzeba także rozważyć opcję dostępu do netu. Te telefony pokazuję pełnię swoich możliwości właśnie kiedy są "on-line" - inaczej pytanie o sens zakupu takiego telefonu

Odnośnie, który model wybrać - mnie przekonał SGS. Głównie z tych powodów:
                                    - za swoją cenę oferuje chyba obecnie najwięcej (Desire HD jest jednak droższy)
                                    - jest to telefon dobrze wykonany i stabilnie działający
                                    - ekran Super AMOLED. To jest chyba jego największy atut: doskonała widoczność przy każdej intensywności światła nas otaczającego (czyli przy mocnym słońcu), nieco mniejsze zużycie energii (u mnie pod warunkiem, że nie siedzę non stop aktywnie na necie bateria spokojnie wystarcza na 4 dnie przy normalnym użytkowaniu), doskonałe kolory

byłem przed zakupem sceptycznie nastawiony do tej marki (wcześniejsze modele S mnie nieco zawiodły), ale tego wyboru nie żałuję

kolejny głos do dyskusji

Komentarz

• misiekwaw
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 7715
                                      • Ford

ja mam jedną uwagę do nawigacji online, jeździliście już z tym za granicą w roamingu :?: :szeroki_usmiech
                                      Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                      http://www.disi-tune.pl
                                      Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                      Był WRX
                                      Była Octa

Komentarz

• eroberto1
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 350

Zamieszczone przez MisiekWAW
                                        ja mam jedną uwagę do nawigacji online, jeździliście już z tym za granicą w roamingu
                                        Taka opcja mogłą by być nieprzyjemna jak po powrocie wyjmiesz rachunek ze skrzynki ..... :diabelski_usmiech

[ Dodano: Sro 24 Lis, 10 20:24 ]
                                        Zamieszczone przez droopsio
                                        Jeśli chodzi o navi - w android market jest do pobrania Google maps, która wg mnie jest najlepszą opcja pod Androida
                                        A swoją drogą Google maps nie jest nawigacją, a już napewno nie w polsce.

Komentarz

• Viniu
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 517

Panowie, widzę, że temat ładnie sie rozwija, a że biora w nim udział ludzie mający pojęcie o nowoczesnych telefonach, to mam w związku z tym małe pytanie: jak na tle wymienianych tu smartphonów wypada takie cudo jak Nokia e72 ? Czy pomijając wielkość ekranu jest w ogóle w stanie skutecznie konkurować mozliwościami z takimi telefonami ja HTC, Samsungami Galaksy czy iPhonami ??

Przyznam, że typowe smartphony wyglądaja dla mnie bardzo "gadżeciarsko" (jak ktos tu wspominał o iPhonie, że dobry do szpanowania przed małolatami), bardziej cenie sobie dyskrecję i bardziej klasyczny kształt, a nie rzucanie sie w oczy.

Czego oczekuję od telefonu: w razie potrzeby sporadycznie skorzystać z internetu (hotspoty), napisania/odebrania maila, awaryjnie GPS, awaryjnie zrobic zdjęcie, ale przede wszystkim bardzo dobrego organizera i notatnika, stąd ograniczam sie do aparatów z klawiaturą "qwerty" oraz radia.

Jak więc uważacie... jest w stanie zasppokoić takie potrzeby na równi z typowymi smartphonami ??
                                          Pozdrawiam

Komentarz

• droopsio
                                            Drive
                                            • 2008
                                            • 57

służbowo mam E52 i jestem zadowolony

Tam używam telefonu, sms, kalendarza, awaryjnie navi i tyle. Największą zaletą jest bateria - ładowanie raz w tygodniu

Nie wiem czy można porównywać typowego smartfona z tel. biznesowym jakim jest wg mnie E72. To są telefony przeznaczone do innych zadań.

Komentarz

• marektbg
                                              Elegance
                                              • 2010
                                              • 861

Miałem wiele Nokii - przede wszystkim N i E - min. N71 do której mam za duże paluchy - ostatnią była N97 mini - potem przesiadka na Samsungi, najpierw krótko Galaxy i5700 i później Galaxy i9000 - Android kładzie każdą Symbianową Nokię na łopatki i ma się wrażenie, że Fińskie telefony są z minionej epoki. Jedyną wadą Galaxy jest brak AM na Android - wtedy z powodzeniem dzięki 4 calom zastępował by navi - po za tym nie widzę wad.
                                              Nie miałem iPhone ani żadnego HTC, więc nie mam porównania do tych marek.

Komentarz

• droopsio
                                                Drive
                                                • 2008
                                                • 57

dokładnie jak wyżej dla mnie przesiadka z Noki (do której miałem duuuży sentyment i byłem jej wierny długi czas) na SGS była lekkim szokiem. Muszę przyznać że to są dwa różne światy. Poczekamy jeszcze na jakąś prawdziwą navi i jest wszystko czego potrzeba

Ale z drugiej strony - jeśli potrzebuję telefon a nie smartfona (jakiejkolwiek marki) to nadal wg mnie wygrywa Nokia.

Myślę, że pytanie czy ma to być np E72 czy smartfon jest pytaniem, czy będę wykorzystywał możliwości oferowane przez smartfona (np. net, filmy, etc)? Jeśli nie, to chyba lepiej kupić tradycyjny telefon z funkcjami biznesowym.

Komentarz

• chrisk_89
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 834
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Hmmm... Zastanawia mnie w dyskusji jedna rzecz...
                                                  Co stoi na przeszkodzie, aby wrzucić sobie do HTC HD2 Androida? Nic.
                                                  Działa? Działa. Ból? Brak AM na androida - prawda (bolesna)
                                                  Szukam STAŁEGO zajęcia/pracy w rejonie Bochni/Tarnowa/Krakowa

Komentarz

• soszek81
                                                    L&K
                                                    • 2010
                                                    • 1245

Zamieszczone przez chrisk_89
                                                    Co stoi na przeszkodzie, aby wrzucić sobie do HTC HD2 Androida? Nic.
                                                    Działa? Działa. Ból? Brak AM na androida - prawda (bolesna)

Co stoi na przeszkodzie????
                                                    Chyba to samo, że nie można symbiana zamienić na androida!
                                                    Urządzenia są projektowane pod dany OS. Można je aktualizować do nowszej wersji ale to zawsze jest ten sam typ OSu.
                                                    W Nokii z symbianem jest nawet gorzej bo nie można zrobić aktualizacji OSu - jest na sztywno. Android jest elastyczniejszy. Jednak zawsze to musi być android.
                                                    To jeszcze nie są komputery gdzie sobie Windozę na Linuksa zamienisz i odwrotnie.
                                                    Była O1 kombi ALH++ 150/340
                                                    Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

Pracuję...